
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi yıllık plan çerçevesinde 6. sınıflarda 1. Dönem 2. Haftası İşletim Sistemini Tanıyorum konusu altında aşağıda belirtilen kazanımlar öğrenciye kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda aşağıda bu konu ile ilgili sunular, açıklamalı notlar, videolar ve konu değerlendirme sınavı bulunmaktadır.
6.1.2.1. İşletim sistemi kavramını açıklar.
6.1.2.2. İşletim sistemlerinin bileşenlerinin görevlerini kavrar.
6.1.2.3. Farklı işletim sistemlerini karşılaştırır.
İşletim Sistemi Sunusu
İşletim Sistemi Sunusu İçeriği
İşletim sistemi yazılımlarının bilgisayara ait tüm donanım ve yazılım kaynaklarını kullanarak bilgisayarın yönetimini sağlayan bilgisayar ve kullanıcı arasındaki ara yüz yazılımlarıdır.
Bilgisayara yüklenen uygulama yazılımlarının (görsel işleme programları, oyun programları, hesaplama programları, video izleme programları vb.) işletim sistemi üzerine kurulmaktadır.
En çok kullanılanlar: Windows, Pardus, Android, IOS, Linux,
Kişisel bilgisayarlar için Windows ve Linux gibi farklı işletim sistemlerinin tercih edilebilirsiniz.
İşletim sisteminin bilgisayara eklenen donanımları desteklemesi gerekmektedir.
TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş ilk yerli işletim sistemi olarak anılan PARDUS’un Linux içeriğine sahip olup ve Linux çekirdeği kullanmaktadır.
İşletim Sistemi Hangi Görevlerden Sorumludur
Bellek Yönetimi: Bellek yönetiminden sorumlu olup bilgisayardaki depolama birimlerinin ve Rastgele Erişimli Belleğin (RAM) çalışmasını düzenlemektedir.
Dosya ve Klasör Yönetimi:
Uygulama Yönetimi: Bilgisayarımıza kurulan programların dosyaları, kalıcı depolama birimlerinde tutulur. Programın çalışması esnasında kullanacağı veriler rastgele erişimli belleğe yerleştirilir. Bu görevi de yerine getirerek uygulamaların çalışmasını sağlar.
İşletim sistemlerinin donanım ile ilgili kaynakları yöneten kısmına çekirdek (kernel) denir.
Arayüz, kullandığımız elektronik cihazın kullanıcıya sunduğu ekrandır.
İşletim sistemlerinin farklı arayüzler kullanmaktadır. Bazı işletim sistemlerinin komut arayüzü kullanırken bazılarının grafik arayüzü kullanmaktadır.
Rüya’ nın Seyir Defteri
Bilgisayarsız Etkinlik
Bu etkinliği eğer bilgisayar olmayan bir sınıfta yapıyorsanız o zaman Rüya’nın Seyir Defteri sayfasının çıktısını alıp, etkinliği uygulayabilirsiniz ama eğer sınıfınızda en az 1 tane bilgisayar varsa o zaman aşağıdaki etkinliği uygulamanızı tavsiye ederiz.
Bilgisayarlı Etkinlik
Aşağıdaki metinde bulunan boşlukları kavramlar ile doldurun. Bazı kavramlar kullanılmayabilir ya da bazı boşluklara uygun birden fazla kavram olabilir. O durumda birini tercih etmeniz gerekiyor. Kolay gelsin!
İşletim Sistemi Karşılaştırma
Aldığınız bir bilgisayarın veya telefonun işletim sistemini seçerken nelere dikkat etmemiz önemli konulardan biridir. Bu kapsamda bilgiye ulaşmak için öncelikle “Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim” afişini kullanabilirsiniz. Bu afişin çıktısını alıp sınıfa asabilirsiniz.
Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim?
Hangi İşletim Sistemini Seçmeliyim? Sunusunun İçeriği
İşletim sistemi kategorileri cihaza göre değişir. Örneğin bazı cihazlara uygun sadece bir işletim sistemi mevcuttur.
Kullanmak istediğimiz yazılıma göre değişir. Bazı yazılımları her işletim sistemine yükleyemezsiniz ya da bazı işletim sisteminin her versiyonu o yazılımı yüklemeye uygun olmayabilir. Sistem gereksinimleri gibi açıklama başlıkları altında bunları bulmak mümkündür.
– Aynı işletim sisteminin farklı sürümleri vardır. Kullanıcıların amaçlarına göre değişir. Ev ya da iş yeri kullanımına göre aynı işletim sisteminin farklı versiyonları olabilir.
Fiyatına göre değişir. İşletim sistemlerinden bazıları açık kaynak kodlu bazıları ise lisanslıdır. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri genelde ücretsizdir.
Örneğin;
• Linux herkesin geliştirmesine ve kullanımına açık ücretsiz bir işletim sistemidir.
• Microsoft ürünleri açık kaynak kodlu değildir.
Arayüz kullanım kolaylığına göre değişir. Mesela komut arayüzü kullanan ya da grafik arayüzü kullananlar gibi.
Güvenlik ihtiyacına göre değişir. Bazı işletim sistemlerinde daha fazla güvenlik açığı olduğu için zararlı yazılımlardan daha çok etkilenebilir.
Donanım uyumuna göre değişir. Eğer kullanacağımız donanım belli ise işletim sisteminin o donanımı kullanmaya izin vermesi ve yeni ekleyeceğimiz donanımı hemen tanıması seçiminde önemlidir.
Kullanacağımız programlar işletim sistemi seçiminde önemlidir. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi için bazı uygulamalar olmayabilir.
Örneğin;
• Unity oyun motorunun kurulumu için gereklilikleri aşağıdaki gibi belirtilmiştir.
Windows 7 SP1+8, 10
Mac OS X 10.9+
İşletim Sistemi Uzmanımızı Arıyoruz
Bilgisayarsız Etkinlik: Eğer sınıfınızda bilgisayar yoksa bu konuda öğrendiklerinizi “İşletim Sistemi Uzmanı Arıyoruz” sayfasını kullanıp bu etkinliği gerçekleştirebilirler.
Bilgisayarlı Etkinlik:
Yukarıdaki etkinliği aşağıda aşağıda çözebilirsiniz. Sınav 20 adet Doğru / Yanlış sorusundan oluşmaktadır.
Aşağıdaki test sonunda kaç doğru kaç yanlışınız olduğunu aşağıda bizimle paylaşabilirsiniz.
Puanınız:
Dereceniz:
Çok güzel olmuş elinize emeğinize sağlık ama biraz zor olmuş.
bence cok kolaydı
hocam çok kolaydı ellerinize sağlık
Efsane site olmuş yapanın ellerine sağlık böle şeyler yapmak zor ama yapmışlar baya iyi seviliyorsunuz <3
Sınav çok kolaydı
elinize emeğinize sağlık çok iyi olmuluş ^0^
VALLA BEN BEĞENDİM DENEMENİZİ ÖNERİRİM
ıyı
20de20
cok kolaydı 20 de 20 yaptım
20 de 20yaptım
Çok güzell👍👍
çok güzel olmuş elinize emeğinize sağlık böyle bir site yapmak çok uğraş vericidir. aynı zamanda öğrenciler için çok faydalı. bütün öğrencilere tavsiye ederim
teşekkür ederim
Cok kolaydı biraz daha zor olabilirdi
Hocam gerçekten çok iyi site ellerinize sağlık